Det norske pensjonssystemet – kort forklart

Det har kommet ny pensjonsreform i 2024. Her tar vi deg gjennom hva det betyr for deg og generelt hvordan pensjonssystemet vårt fungerer.

Written by
Av Saga forsikring‍

Alderspensjon er det du skal leve av når du går av med pensjon. Den består av to deler, pensjon fra folketrygden og opparbeidet tjenestepensjon fra dine arbeidsgivere. I tillegg kommer eventuelt egne oppsparte midler.

Hovedpunktene i den nye pensjonsreformen er at aldersgrensen for statsansatte økes fra 70 til 72 år, slik som i privat sektor. I tillegg vil denne aldersgrensen økes ut ifra årskullet du tilhører, såkalt levealdersjustering. For å oppnå full pensjon, må du jobbe et minimum antall år og til en viss alder. Det vil si at om du er født i 1980, må du arbeide til du er minst 68 år, men om du er født i 2010 må du jobbe til du er minst 71 år. Først da vil du ha full opptjent pensjon.  

Alderspensjon fra folketrygden

Folketrygden er ingen sparing i tradisjonell forstand, men for hvert år du jobber opparbeider du deg pensjonsrettigheter. Du kan starte med å ta ut pensjon fra du fyller 62 år, men da får du ikke full pensjon. Det finnes egne regler for de som er født i 1962 eller før.

Alderspensjonister fikk utbetalt 288.200 i gjennomsnittlig årlig alderspensjon før skatt fra folketrygden i 2023. Økningen på 7 prosent fra året før utgjorde 18.700 kroner mer, opplyser Nav. Fra 2021 til 2022 var økningen på 4,2 prosent og utgjorde 10.800 kroner mer.

Du må fortsatt betale inntektsskatt av alderspensjonsutbetalingene dine, men trygdeavgiften er litt lavere.  

Når du dør, vil pensjonsrettighetene dine komme fellesskapet til gode. Det betyr at det ikke vil bli utbetalt noen «arv» til dine etterlatte, og utbetalingene fra NAV blir avsluttet.

Pensjon for ansatte i privat sektor

OTP - obligatorisk tjenestepensjon, er en lovforpliktet pensjonsordning for alle ansatte i privat sektor. Arbeidsgiver plikter å betale et beløp tilsvarende minst to prosent av de ansattes lønn til pensjonssparing. Det er den ansatte som har alt ansvar for pensjonspengene sine og må velge hvilken type risiko de vil ha på fondet pengene betales inn til.

Du kan starte uttak av OTP fra du fyller 62 år. OTP skal utbetales over minimum en 10-års periode. Utbetalt alderspensjon fra OTP vil bli beskattet som pensjonsinntekt.

Ved død blir saldoen på pensjonskontoen utbetalt som pensjon til etterlatte, eventuelt til dødsboet.  

Offentlig tjenestepensjon

Offentlig tjenestepensjon omfatter alderspensjon i offentlig sektor, og tilsvarer OTP fra privat sektor. Den er en påslagspensjon, som sikrer en livsvarig utbetaling av pensjon. Du kan starte uttak fra fylte 62 år til 75 år. Også her må det betales inntektsskatt, men med en noe lavere trygdeavgift på utbetalingene.  

Hovedregelen er at pensjonsporteføljen tilfaller fellesskapet ved dødsfall. I visse tilfeller kan etterlatte få en mindre engangsutbetaling, såkalt etterlattepensjon.

Private pensjonsløsninger

IPS

IPS står for Individuell pensjonssparing og er en privat pensjonsordning. Du kan spare inntil 15.000 kroner i året, og du betaler ikke skatt på avkastningen før du går av med pensjon. Sparepengene er bundet til pensjonsalder og utbetalingene beskattes som alminnelig inntekt. Du kan tidligst ta ut pensjon fra fylte 62 år. Oppspart pensjon må fordeles frem til du er minst 80 år.  

Ved død vil pensjonskapitalen som er spart i IPS benyttes til barnepensjon. Har du ikke barn under 21 år, vil pengene benyttes til etterlattepensjon til ektefelle, registrert partner eller samboer. Pensjonskapital som ikke benyttes til barnepensjon eller etterlattepensjon, utbetales som et engangsbeløp til dødsboet.  

Stor forskjell på fripoliser

En fripolise er den opptjente pensjonen du får med deg fra nåværende eller tidligere arbeidsgiver når du blir meldt ut fra en ytelsesordning. Du får fripolise når du slutter i en bedrift, eller når arbeidsgiver avvikler, eller endrer ordningen.

Har fripolisen din etterlattepensjon som ektefelle-, samboer-, eller barnepensjon, blir den utbetalt ved dødsfall. I en fripolise med investeringsvalg går pengene til alderspensjon tilbake til forsikringsfellesskapet ved dødsfall. Det er derfor verdt å merke seg hva slags type fripolise bedriften du jobber i har.

Egen spareløsning

Det finnes mange muligheter til å spare til egen pensjon. Du kan spare i aksjefond eller sette av penger på en bankkonto. I tillegg finnes det egne produkter tilpasset privat, langsiktig sparing til pensjon.  

Med spareproduktet Fremtidsplan Pluss er både sparebeløp og uttak fleksibelt. Sparingen investeres i ulike attraktive og fremtidsrettede fond med høyt avkastningspotensial. Fondsutvalget gjennomgås regelmessig av spesialister. Fyll inn skjemaet under hvis du vil få råd om ekstra sparing til din pensjon, eller noe annet du drømmer om. Ta et smart framtidsvalg.

Takk! Vi eller en av våre underagenter kontakter deg for hjelp til å komme i gang med smarte framtidsvalg.
Oops! Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.